Reflecties


Als moeten mag

(Mensen in) organisaties "moeten" steeds vaker samenwerken in ketens en netwerken: je hebt elkaar nodig. De verdeling binnen ketens verschuift bovendien. De overheid treedt terug en wordt daarmee afhankelijk van marktpartijen. Marktpartijen worden meer en meer partners in uitvoering. Partners van overheden en bovendien in toenemende mate van elkaar om samen goed werk te kunnen leveren, denk aan zorg, infrastructuur, cultuur etc.

Dat gaat niet vanzelf. Allerlei vraagstukken komen op. Dit vraagt organisatorisch en inhoudelijk, maar – vaak onderschat- ook in gedrag om een nieuwe manier van kijken, denken en doen. Het is de kunst om hier "moeten" ook als "mogen" te kunnen zien. Een kansrijke samenwerking heeft bepaalde kenmerken. Een inspirerend voorbeeld – los van wat je van deze muziek vind- daarvan trof ik bij toeval aan op You Tube. Neil Young en Bruce Springsteen, twee sterke ego´s en beide oude rotten in het vak spelen en performen All along the watchtower. In 7 minuten komen veel van deze kenmerken voorbij.

Samen voeren ze al muziek makend een soort houthakkersballet op. Fysiek en muzikaal is Young hier extravert en beweeglijk, Springsteen kiest er voor om hem daartoe alle ruimte te laten. De een soleert, de ander biedt hem op zijn onmiskenbaar eigen manier stevig ondersteuning en samen maken ze de show, waar hun publiek van geniet. Dit in wisselwerking tussen de samenwerkers onderling en tussen de samenwerkers en hun omgeving, die onmiskenbaar wederzijdse waardering en plezier uitstraalt. In dit geval hadden deze sterke en succesvolle reuzen het ieder in hun eentje ook prima gered. Maar ze "mogen" samenwerken en zetten daarmee iets unieks neer. En het applaus nemen ze gezamenlijk in ontvangst.© 2012-2013 InZien, Alle Rechten Voorbehouden. Ontwerp & uitvoering: SJK